Gran Turismo

Gran Turismo (GT) är den italienska termen för exklusiva sportbilar som är till för mer än att åka fort. Gran Turismo är en livsstil för de utvalda som åker mellan världens vackra platser i sina vackra bilar och lever det goda livet. I programmet Gran Turismo åker vi med Gunnar Dackevall genom England, Italien och Sverige för att hitta de vackra vägarna, den goda maten och de undangömda pärlorna att övernatta på.
 • Spela Säsong 4 - Avsnitt 1
 • Gran Turismo
  43:16

  Avsnitt 1

  27 feb 2012

  En ny hårdtrimmad säsong av Gran Turismo, Sveriges hetaste TV-program om bilar, kör nu igång. Redan i säsongspremiären växlar Gunnar Dackevall, Tom Bertling och Fredrik Huldt upp och bjuder på rena kändisracet. HKH Prins Carl Philip ger sig på italienska loppet Mille Miglia tillsammans med Janne ”Flash” Nilsson. Och så möts rallylegendarerna Björn Waldegård, Stig Blomqvist och Åke "Bryggarn" Andersson för första gången i ett lopp där det en gång för alla ska avgöras vem av dessa grånande mästare som är skickligast bakom ratten. I Mille Miglia får vår prins sällskap på vägarna av ett annat ekipage där Tony Ring och hans kompanjon Olof Larsson kör en Alfa Romeo 1900 TI Super. Tony Ring är en välkänd bilsportskommentator och en mycket skicklig internationell racingförare, som har vunnit mängder av tävlingar i framförallt i GT-klassen. Minst lika skickliga förare är Björn Waldegård, Stig Blomqvist och Åke "Bryggarn" Andersson. De tre beryktade motormännen valde alla att köra Midnattssolsrallyt 2011, vilket betyder att de möts i tävling för första gången. Fredrik Huldt testar dessutom nya, fräscha Aston Martin Virage i Stockholmsnatten. Och Tom Bertling drar igång Bilakuten, en akut där alla tittare kan få hjälp med sina egna problembilar. Gran Turismo Gran Turismo (GT) är den italienska termen för exklusiva sportbilar som är till för mer än att köras fort. Gran Turismo är en livsstil för de utvalda som åker mellan världens vackra platser i sina tjusiga bilar och lever det goda livet. I programmet Gran Turismo färdas vi tillsammans med Gunnar Dackevall, Tom Bertling och Fredrik Huldt i de mest exklusiva sportbilsrariteterna längs de natursköna vägarna där tiden står still, men där varvtalet ständigt ligger över 5000 varv. Bilar testas. Bilar renoveras. Motorer pressas till det yttersta. Automobilhistoriens förnämaste skapelser granskas lika noga som vardagens praktiska fordon. I Gran Turismo är det hjul året runt. Avsnitt 1 av 10.

 • Avsnitt 2

  5 mar 2012

  I säsongens andra avsnitt blir det något av en Porschefest i Gran Turismo. Prins Carl Philip och Janne ”Flash” Nilsson visar upp sin Porsche 550 Spyder som de ska tävla med i italienska klassikerloppet Mille Miglia. Tom Bertling fixar till det sista på sin Porsche 911 Turbo, projektbilen från förra säsongen. Och Fredrik Huldt låter sig imponeras av Porschefabrikens alldeles egen lyxflodhäst. Den sista dagen i september 1955 var skådespelaren James Dean ute och nöjeskörde i sin nya, fräscha Porsche 550 Spyder. Som vi alla vet slutade den färden ytterst olyckligt för Dean. Han kraschade, och blev tack vare sin för tidiga död mer eller mindre helgonförklarad i Hollywood. I det italienska loppet Mille Miglia tävlar alla i klassikerbilar. Prins Carl Philip och hans medförare, Janne ”Flash” Nilsson, ställer upp i just en Porsche 550 Spyder. Racingveteranen Tony Ring och hans kompanjon Olof Larsson får nöja sig med en Alfa Romeo 1900 TI Super. Fredrik Huldt har inledningsvis inte mycket gott att säga om Porsche Panamera, bilmärkets ”lyxlimpa”. Han liknar rentav Panameran vid en flodhäst rent utseendemässigt. Men efter en tur i den nya GTS-modellen låter det annorlunda. Tom Bertling kollar om dubbat eller odubbat är bäst och håller även denna gång i Bilakuten. Gran Turismo Gran Turismo (GT) är den italienska termen för exklusiva sportbilar som är till för mer än att köras snabbt. Gran Turismo är en livsstil för de utvalda som åker mellan världens vackra platser i sina tjusiga bilar och lever det goda livet. I programmet Gran Turismo färdas vi tillsammans med Gunnar Dackevall, Tom Bertling och Fredrik Huldt i de mest exklusiva sportbilsrariteterna längs de natursköna vägarna där tiden står still, men där varvtalet ständigt ligger över 5000 varv. Bilar testas. Bilar renoveras. Motorer pressas till det yttersta. Automobilhistoriens förnämaste skapelser granskas lika noga som vardagens praktiska fordon. I Gran Turismo är det hjul året runt. Avsnitt 2 av 10.

 • Avsnitt 3

  12 mar 2012

  Prins Carl Philip, Janne Flash Nilsson och Tony Ring fortsätter sin äventyrliga färd i den klassiska biltävlingen Mille Miglia i Italien. I kvällens Gran Turismo bjuds det dessutom på stort och dyrt - och litet och dyrt. Tom Bertling åker till en av landets främsta renoverare av Rolls Royce med vårt senaste renoveringsobjekt, en Rolls Royce Corniche från USA. Fredrik Huldt från Auto motor och sport får en unik möjlighet att testa en WRC-bil. Ombyggnaden av vår Aston Martin Lagonda startade i höstas och nu börjar man se hur den kombi vi vill ha kommer att se ut. Sedan söker sig Gran Turismo mot ytterligheterna - stora Rollsar och pyttesmå minibilar. Vi åker till Trollhättan och en av landets främsta Rollsrenoverare. Och i studion står den andra ytterligheten - en mini-WRC med World Rally Championship-föraren Richard Göransson på huven. Idag ska Fredrik testa en livs levande och aktiv WRC-bil uppe i värmlandsskogarna. Richard Göransson, den fyrfaldige STCC-mästaren deltog i Svenska rallyt redan förra året men då i den mindre klassen. I år tog han steget upp till värstinggruppen N och bilen han kör nu är ett verkligt fullblod. Gran Turismo Gran Turismo (GT) är den italienska termen för exklusiva sportbilar som är till för mer än att köras snabbt. Gran Turismo är en livsstil för de utvalda som åker mellan världens vackra platser i sina tjusiga bilar och lever det goda livet. I programmet Gran Turismo färdas vi tillsammans med Gunnar Dackevall, Tom Bertling och Fredrik Huldt i de mest exklusiva sportbilsrariteterna längs de natursköna vägarna där tiden står still, men där varvtalet ständigt ligger över 5000 varv. Bilar testas. Bilar renoveras. Motorer pressas till det yttersta. Automobilhistoriens förnämaste skapelser granskas lika noga som vardagens praktiska fordon. I Gran Turismo är det hjul året runt. Avsnitt 3 av 10.

 • Avsnitt 4

  19 mar 2012

  Det är målgång i det klassiska bilrallyt Mille Miglia i Italien där Prins Carl Philip och Janne ”Flash” Nilsson och Tony Ring alla gjort strålande insatser. Fredrik Huldt har sett bilvärldens framtid och den heter Fisker Karma. Och Gran Turismos bilakut får återigen rycka ut och hjälpa en nödställd som drabbats av fyrhjuligt transportmedelshandikapp. I tusen engelska mil har Prins Carl Philip och Janne ”Flash” Nilsson säkert rattat sin Porsche 550 Spyder. Tony Ring och hans kompanjon Olof Larsson har sett det italienska landskapet genom rutan på en Alfa Romeo 1900 TI Super. Nu är det slut. Mille Miglia är över för denna gång. Fyra nöjda förare når vägs ände. I Finland händer det märkliga saker. Danska bildesignern Henrik Fisker filar på bilen Fisker Karma. Det är ett fyndigt namn han har satt på sin skapelse – Karma – med tanke på att det handlar om en bil med möjlighet till noll utsläpp. Den fräsiga sportbilen har hybridteknik som får bilen att sprätta iväg till 100 km/h på sex komma tre sekunder. Fredrik Huldt testar miraklet och kommer med sitt omdöme. Tom Bertling åker till karosseribyggaren Magnus Ahlqvist och får provköra en unik Alfa Romeo TZ1, en bil som deltog i Le Mans och flera andra stora tävlingar 1964. Gran Turismo Gran Turismo (GT) är den italienska termen för exklusiva sportbilar som är till för mer än att köras snabbt. Gran Turismo är en livsstil för de utvalda som åker mellan världens vackra platser i sina tjusiga bilar och lever det goda livet. I programmet Gran Turismo färdas vi tillsammans med Gunnar Dackevall, Tom Bertling och Fredrik Huldt i de mest exklusiva sportbilsrariteterna längs de natursköna vägarna där tiden står still, men där varvtalet ständigt ligger över 5000 varv. Bilar testas. Bilar renoveras. Motorer pressas till det yttersta. Automobilhistoriens förnämaste skapelser granskas lika noga som vardagens praktiska fordon. I Gran Turismo är det hjul året runt. Avsnitt 4 av 10.

 • Avsnitt 5

  26 mar 2012

  Stefan ”Lill-Lövis” Johansson körde Formel 1 i 11 år. Nu berättar han i Gran Turismo om hur det var. Marcus Ericsson är ett superlöfte som vill in i den exklusiva F1-klubben. De båda får säga sitt om den snabbaste av snabba biltävlingar. Gunnar Dackevall 56 tar sig till Storbritannien. Där går han upp i brygga. Anledningen? En Aston Martin DBR2 från 1957. Den trista Aston Martin Lagondan som införskaffades i säsong tre fortsätter sin resa från tragisk till magisk. Tanken är att bilen ska förvandlas till en kombi. Lika snygg som Aston Martin-klassikern DBR2 lär dock inte projektbilen bli. Inte ens om kombin utrustas med små tajta Speedos. Aston Martin DBR2 av 1957 års modell är nämligen en av de sexigaste fyrhjuliga farkoster den brittiska biltillverkaren skapat. Detta vet Gunnar Dackevall. Därför ser han ut som en sockerdopad femåring på julafton när han får möjlighet att ratta sagda bil. Aftonens hetaste fråga är dock denna - kommer Marcus Ericsson att lyckas ta sig in i Formel 1-cirkusen? Ericsson startade 2000 i Formel Micro och fick 2009 testköra för stallet Brawn GP. Nu är han närmare än någonsin att bli F1-förare. En som vet allt om hur det är i de sammanhangen är Lill-Lövis. Han delar med sig av minnen och erfarenheter. Gran Turismo Gran Turismo (GT) är den italienska termen för exklusiva sportbilar som är till för mer än att köras snabbt. Gran Turismo är en livsstil för de utvalda som åker mellan världens vackra platser i sina tjusiga bilar och lever det goda livet. I programmet Gran Turismo färdas vi tillsammans med Gunnar Dackevall, Tom Bertling och Fredrik Huldt i de mest exklusiva sportbilsrariteterna längs de natursköna vägarna där tiden står still, men där varvtalet ständigt ligger över 5000 varv. Bilar testas. Bilar renoveras. Motorer pressas till det yttersta. Automobilhistoriens förnämaste skapelser granskas lika noga som vardagens praktiska fordon. I Gran Turismo är det hjul året runt. Avsnitt 5 av 10.

 • Avsnitt 6

  2 apr 2012

  Fiats lyxbilsmärke Lancia har aldrig riktigt lockat de svenska bilisterna. Inte ens när SAAB och Lancia hade en intim affär lyckades de snålskjutsa sig in på sverigemarknaden. Nu gör Fiat ett nytt försök med några fräscha Lanciamodeller. Ett av Gran Turismos renoveringsobjekt ska nu säljas. Har slitet med Porsche Turbon lönat sig månne? Det är trångt i Gran Turismo-garaget. Därför är det dags att annonsera ut Tom Bertlings pärla. Den halvskabbiga Porsche Turbo 911 han köpte är nu i tiptopskick. Sedan har gängets Rolls Royce Cornisch kommit tillbaka från specialistrenoveraren i Trollhättan dit den försvann för tre avsnitt sedan. Tänk vad tiden går. Nu får vi följa fortsättningen på Rollsäventyret. Gran Turismo tar även ett grepp om bilmärket Lancia som gör comeback i Sverige. Vi gräver i den fina historiken och försöker hitta märkets själ - men frågar oss också vad det står för idag. Fredrik Huldt testar deras nya kärra. Gran Turismo Gran Turismo (GT) är den italienska termen för exklusiva sportbilar som är till för mer än att köras snabbt. Gran Turismo är en livsstil för de utvalda som åker mellan världens vackra platser i sina tjusiga bilar och lever det goda livet. I programmet Gran Turismo färdas vi tillsammans med Gunnar Dackevall, Tom Bertling och Fredrik Huldt i de mest exklusiva sportbilsrariteterna längs de natursköna vägarna där tiden står still, men där varvtalet ständigt ligger över 5000 varv. Bilar testas. Bilar renoveras. Motorer pressas till det yttersta. Automobilhistoriens förnämaste skapelser granskas lika noga som vardagens praktiska fordon. I Gran Turismo är det hjul året runt. Avsnitt 6 av 10.

 • Avsnitt 7

  9 apr 2012

  Det spelar ingen roll om du kommer med din moped, MC, snöskoter, 4-hjuling, dragster, crosskart eller gammelbil. Under Speed Weekend får du ge dig ut på hal is och testa om du och ditt fordon klarar ett så svårt underlag. Gran Turismo är självklart där och undersöker vad som pågår. Gunnar Dackevall försöker till och med sätta världsrekord på is med sin Morgan 3-wheeler. En person har lyckats få upp sin sparkstötting i 120 knyck under Speed Weekend i Orsa. Allt är tillåtet. Kan man köra det på is och köra det fort så är det tillåtet. Speed Weekend är en unik tillställning inom motorsporten som har inspirerats av tävlandet på Bonneville Salt Flats i USA. Där kör man i en saltöken, i Sverige kör man på is. En 3,5 km lång bana plogas upp på Orsasjön. Sedan är det bara att hålla i hatten och köra. Fredrik Huldt testar Audis limousin A8 W12 och Charlie fortsätter med ombyggnaden av vår Aston Martin Lagonda. Sedan får Huldt även köra jetspark. På riktigt. Gran Turismo Gran Turismo (GT) är den italienska termen för exklusiva sportbilar som är till för mer än att köras snabbt. Gran Turismo är en livsstil för de utvalda som åker mellan världens vackra platser i sina tjusiga bilar och lever det goda livet. I programmet Gran Turismo färdas vi tillsammans med Gunnar Dackevall, Tom Bertling och Fredrik Huldt i de mest exklusiva sportbilsrariteterna längs de natursköna vägarna där tiden står still, men där varvtalet ständigt ligger över 5000 varv. Bilar testas. Bilar renoveras. Motorer pressas till det yttersta. Automobilhistoriens förnämaste skapelser granskas lika noga som vardagens praktiska fordon. I Gran Turismo är det hjul året runt. Avsnitt 7 av 10.

 • Avsnitt 8

  16 apr 2012

  Ja, det är vår i luften även nere i Gran Turismo-garaget. Där visar Tom Bertling hur man enkelt och geschwint fixar i ordning bilen för säsongen. Fredrik Huldt får som vanligt ett lyxigare uppdrag: testa nya Porsche Boxster S på franska rivieran. Något mindre lyxigt men inte mindre populärt för det – A-traktorn. Jobbet med projekt Rolls Royce Corniche och projekt Aston Martin Lagonda accelererar. En av Sveriges mest specialiserade bilbyggare ägnar sin tid åt en av landets minst exklusiva fordon, A-traktorn. Många kallar dessa åkdon för EPA-traktor efter dess föregångare men EPA-traktorn förbjöds redan 1975. Finessen med A-traktorn är att man bara behöver vara 16 år gammal för att få framföra detta fordon. Porche Boxster S är uppdaterad. 2012:an har fått en ansiktslyftning och några fler kusar har pressats ned i motorn. Gran Turismos Fredrik Huldt, för dagen i skepnad av rivierans guldgosse, berättar allt om denna gedigna arvtagare till Porsche-klassiker som 356/1 från 1948 och 550 Spyder. Gran Turismo Gran Turismo (GT) är den italienska termen för exklusiva sportbilar som är till för mer än att köras snabbt. Gran Turismo är en livsstil för de utvalda som åker mellan världens vackra platser i sina tjusiga bilar och lever det goda livet. I programmet Gran Turismo färdas vi tillsammans med Gunnar Dackevall, Tom Bertling och Fredrik Huldt i de mest exklusiva sportbilsrariteterna längs de natursköna vägarna där tiden står still, men där varvtalet ständigt ligger över 5000 varv. Bilar testas. Bilar renoveras. Motorer pressas till det yttersta. Automobilhistoriens förnämaste skapelser granskas lika noga som vardagens praktiska fordon. I Gran Turismo är det hjul året runt. Avsnitt 8 av 10.

 • Avsnitt 9

  23 apr 2012

  Fyra svenskar har vunnit Safarirallyt. Nu är det dags för Gran Turismos alldeles egna Gunnar Dackevall att ge sig på detta mandomsprov till biltävling. Fredrik Huld testar sportkärran Subaru BRZ och kommer till några överraskande slutsatser. I Dubai drog årets upplaga av X-Cat World Series igång i januari. Tom Bertling var på plats för att bevaka denna powerboatbonanza. Safarirallyts premiärlopp gick av stapeln1953. Sedan dess har biltävlingen räknats som något av det tuffaste man kan ge sig på som förare. Starten sker i Kenya och sedan går man i mål i Tanzania. På vägen passeras Uganda. Arne Hertz, Björn Waldegård, Ove Andersson och Gunnar Palm har alla tagit hem segern i Safarirallyt. Och nu är det dags för Gunnar Dackevall att gör sig redo för att delta i det klassiska rallyt. Tom Bertling är i Dubai och övervakar starten av årets X-Cat World Series där ett svenskt team tävlar framgångsrikt. Här pratar vi inte fordon på fyra hjul. Här finns inga hjul alls. Morrande från motorerna i monsterbåtarna som deltar i X-Cat World Series kan nog ändå få igång salivkörtlarna hos alla fartfantaster. I kvällens Gran Turismo testkör Fredrik Huldt även Subarus nya lilla sportvagn BRZ. Subaru menar sturskt att deras BRZ är i Porsche-klass. Så vad säger finsmakaren Huldt om detta? Gran Turismo Gran Turismo (GT) är den italienska termen för exklusiva sportbilar som är till för mer än att köras snabbt. Gran Turismo är en livsstil för de utvalda som åker mellan världens vackra platser i sina tjusiga bilar och lever det goda livet. I programmet Gran Turismo färdas vi tillsammans med Gunnar Dackevall, Tom Bertling och Fredrik Huldt i de mest exklusiva sportbilsrariteterna längs de natursköna vägarna där tiden står still, men där varvtalet ständigt ligger över 5000 varv. Bilar testas. Bilar renoveras. Motorer pressas till det yttersta. Automobilhistoriens förnämaste skapelser granskas lika noga som vardagens praktiska fordon. I Gran Turismo är det hjul året runt. Avsnitt 9 av 10.

 • Avsnitt 10

  30 apr 2012

  Allt kul har en ände utom korven som har två. I sann Gran Turismo-anda blir det dock en fullspäckad avslutning på den fjärde högoktaniga säsongen. Redan i början av säsong tre drogs ”operation Lagonda” igång. Nu når den spännande omgörningen sin fullbordan. McLaren MP4-12C är ett monster och ett underverk på en och samma gång. Monsterdomptören Fredrik Huldt behöver nästan vuxenblöja när han provkör. På klassiska Nürburgring i Tyskland finns det alla möjligheter att testa en så pass speciell bil som McLaren MP4-12C:an är. För många är namnet McLaren hårt förknippat med Formel 1-racing. Det förpliktigar. Och deras MP4-12C ser i alla fall vass ut. Men vad säger Huldt när han fått ratta denna specialbil? I original har inte Aston Martin Lagonda en särskilt upphetsande bil design. Därför bestämde sig Gran Turismo-teamet för att göra något alldeles extra när de tog sig an projekt Lagonda. Nu är deras ”shooting break-variant” klar. Vad en shooting break är? Det avslöjas i säsongsfinalen av Gran Turismo. Gran Turismo Gran Turismo (GT) är den italienska termen för exklusiva sportbilar som är till för mer än att köras snabbt. Gran Turismo är en livsstil för de utvalda som åker mellan världens vackra platser i sina tjusiga bilar och lever det goda livet. I programmet Gran Turismo färdas vi tillsammans med Gunnar Dackevall, Tom Bertling och Fredrik Huldt i de mest exklusiva sportbilsrariteterna längs de natursköna vägarna där tiden står still, men där varvtalet ständigt ligger över 5000 varv. Bilar testas. Bilar renoveras. Motorer pressas till det yttersta. Automobilhistoriens förnämaste skapelser granskas lika noga som vardagens praktiska fordon. I Gran Turismo är det hjul året runt. Avsnitt 10 av 10.