Vi äter oss till döds

Fetma och de problem som orsakas av övervikt, är snart den viktigaste dödsorsaken i Sverige och i resten av Europa. Pizza, hamburgare och kebab har ersatt mycket av den traditionella kosthållningen, vilket gör även svenskarna till storkonsumenter av kaloririk snabbmat. Läkaren Anders Kjellberg, känd från livsstilsprogrammet Du är vad du äter, presenterar och kommenterar programmen som handlar om allt från magsäcksoperationer för extremt överviktiga människor via matberoende och samhällets fördomar mot tjockisar till att handla om riskerna för överviktiga gravida kvinnor.
 • Spela Säsong 1 - Avsnitt 1
 • Vi äter oss till döds
  44:15

  Avsnitt 1

  27 feb 2007

  Fetma och de problem som orsakas av övervikt, är snart den viktigaste dödsorsaken i Sverige och i resten av Europa. Pizza, hamburgare och kebab har ersatt mycket av den traditionella kosthållningen, vilket gör även svenskarna till storkonsumenter av kaloririk snabbmat. Under våren visar TV3 en dokumentärserie i sex delar under rubriken Vi äter oss till döds. Läkaren Anders Kjellberg, känd från livsstilsprogrammet Du är vad du äter, presenterar och kommenterar programmen som handlar om allt från magsäcksoperationer för extremt överviktiga människor via matberoende och samhällets fördomar mot tjockisar till att handla om riskerna för överviktiga gravida kvinnor.I det första programmet får vi träffa överviktiga människor som behandlats med magsäcksoperationer – så kallad gastric bypass. Det är en komplicerad och riskfylld operation men likväl det vanligaste kirurgiska ingreppet vid kraftig övervikt. Jonny är tjockast i Sverige. Han väger 320 kilo. Jonnys sista utväg är en operation. Men han är rädd att han kommer att dö på operationsbordet. Läkarna säger att han har bara 40 procent chans att överleva operationen. Oavsett vad Jonny bestämmer sig för är oddsen dåliga.Tessan är den yngsta i Sverige som opererats för fetma. Hon är bara 16 år. Hennes operation gick bra. Men efter en snabb viktminskning kämpar hon för att bli av med överflödigt och löst hängande skinn. Therese och Marit står inför ett annat problem. De är båda feta och riskerar att få livshotade sjukdomar om de inte går ner i vikt. Men läkarna anser att de trots sin fetma är för smala för en operation. Therese, som väntat i tio år på att opereras, betalar till slut en operation med sina sparpengar. Marit har inte möjlighet att själv betala ett kirurgiskt ingrepp. Istället bestämmer hon sig för att äta upp sig - öka på den livsfarliga fetman - för att landstinget ska ge henne den livsviktiga operationen.En magsäcksoperation är den enda behandlingsmetod som ger ett varaktigt resultat för människor med svår fetma. Men operationer löser inte problemet utan lindrar bara symptomen. Dessutom innebär alla kirurgiska ingrepp en risk. För kraftigt övervikta människor är riskerna avsevärt större. När kroppens organ är hårt ansträngda kan en operation med narkos bli för mycket. Hoppet står nu till forskare som letar efter en medicin som ska rädda feta människor från att äta sig till döds. Men till dess är operation den enda existerande metoden.Avsnitt 1 av 6

 • Avsnitt 2

  6 mar 2007

  Matmissbruk är i likhet med alkoholism en kronisk sjukdom. Man kan inte bli frisk. Men man kan lära sig att hantera sjukdomen och leva med den.Minna är en av dem som lärt sig att hantera sjukdomen. Under en lång tid levde hon isolerad, för att ingen skulle störa hennes tvångsmässiga ätande. Nu har hon fått hjälp av en mentor som minutiöst kontrollerar och väger allt hon äter. Minna vill nu hjälpa andra som hamnat i samma situation.Trots att tusentals människor i tysthet lider av matberoende är vården för människor med ätstörningar till stor del inriktad på bulimi och anorexi. Det vet Lena, Kalle och Kia. De är alla beroende av mat och har ännu inte fått någon behandling. De har istället hittat egna alternativa behandlingsmetoder för att ta sig ur sitt frosseri. Lena får hjälp av en beroendeterapeut. Kalle prövar akupunktur utan nålar och meridianbaserad samtalsterapi för att bli kvitt sitt matsug och Kia har gått med i organisationen anonyma matmissbrukare.Avsnitt 2 av 6.

 • Avsnitt 3

  13 mar 2007

  Inte sällan får tjocka människor ett nedsättande och ringaktande bemötande. Enligt psykoterapeuten Gunborg Palme tror nio av tio personalchefer att överviktiga är dummare och latare än smala människor och vågar därför inte anställa dem. Fördomarna leder till att många överviktiga och feta människor gömmer sig. De söker jobb där de inte behöver synas.Carola är överviktig. Hon gömde sig för omvärldens blickar och kommentarer bakom en telefon på ett telemarketingföretag. Men hon kunde aldrig släppa sin dröm om att få jobba i en modebutik. Till slut bestämde sig Carola för att börja plugga på handelslinjen och byta karriär. I kvällens program får vi se när Carola för första gången söker jobb i en klädaffär. Hon är mycket nervös och hyser inga större förhoppningar om att få jobbet. Hur ska hon kunna sälja kläder som hon inte kommer i själv?Marie är också tjock men vägrar att gömma sig. Hon är stolt och förbannad över en del människors bemötande. Marie tröttnade på andra människors fördomar om feta och startade klubben ”Stora vackra kvinnor” på nätet. Hon fick snabbt respons från andra stora tjejer och idag har klubben cirka 2 500 medlemmar. Maries dröm är att utveckla klubben och arrangera fester för stora. Vi följer Marie när hon för första gången åker till Stockholm för att träffa sina medlemmar för att gå på en fest endast för storvuxna.För att stärka överviktigas självkänsla finns det numera en tvåårig livsstilsutbildning för överviktiga. Mikaela är en av eleverna på internatskolan. Hon har precis börjat första terminen. Att vara överviktig är ett intagningskrav på skolan. Det är bara tjejer i Mikaelas klass och alla har olika grad av övervikt. Utbildningen syftar till att lära eleverna att älska sig själv och förändra sin livsstil. Det är ingen bantningskurs, även om näringslära och motion finns på schemat.Avsnitt 3 av 6.

 • Avsnitt 4

  20 mar 2007

  I Sverige är varannan man och var tredje kvinna överviktig. Allt fler företag hittar den snabbt växande kundgruppen av feta människor och erbjuder enkla vägar till en snabb viktnedgång. Nya mirakelmetoder och preparat lanseras i en rasande fart. Det är lätt att lockas av den löftesrika marknadsföringen. Men funkar bantningstipsen eller kan de rent av vara farliga?Piller som ökar fettförbränningen. Som ökar mättnadskänslan. Som balanserar blodsockret. Eller som hämmar fettupptaget. Det finns hur många bantningsbiller som helst. Yvonne Linné, som är läkare vid Överviktsenheten vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge är inte särskilt imponerad av preparaten. Hon menar att man kan lika gärna äta geléhallon, bara man äter färre kalorier än vad kroppen gör av med.Undersköterskan Marie-Louise är en av dem som har prövat ett naturpreparat. Det gör hon aldrig om. Hon höll på att dö. I jakten på drömvikten köpte hon ett naturpreparat som lovade snabb viktnedgång utan biverkningar på Internet. Redan efter fem veckor var hennes kropp nära att kollapsa.Fyra av tio svenska kvinnor följer regelbundet olika så kallade modedieter. Till det köper många särskilt framtagna livsmedel och kosttillskott som tillhör respektive diet. Totalt lägger bantarna cirka 26 miljoner kronor i månaden på olika preparat. Det är framför allt kvinnor som köper och män som säljer dieterna.Fredrik Paulún står bakom ett av de företag som skor sig på bantningsepidemin. Han kallas Sveriges första GI-miljonär. Hans böcker säljer som smör i solsken och hans imperium växer hela tiden. Idag säljer han inte bara böcker och kurser utan även mat och kosttillskott som kan hjälpa oss att bränna fett.Det är inte bara pulver och piller som ska göra oss smalare och snyggare. Det finns även en hel del skönhetskliniker som erbjuder fettreducerande behandlingar. I kvällens program får vi se hur de fungerar.Men i takt med att produktfloran breder ut sig, ökar också besvikna konsumenter. Varje år får konsumentverket in cirka 100 anmälningar från arga konsumenter som köpt verkningslösa preparat. Flera företag använder sig av falsk marknadsföring men är ofta svåra att få fast då de har sitt huvudkontor utomlands och ofta använder ett falskt namn.Avsnitt 4 av 6.

 • Avsnitt 5

  27 mar 2007

  Allt fler gravida kvinnor är feta. Det innebär en allvarlig hälsorisk för mammorna men framförallt för deras foster. I kvällens avsnitt av Vi äter oss till döds träffar vi några kvinnor som drabbats av olika problem under graviditeten.Anna-Carin bor i Piteå och är gravid i nionde månaden. Hon har i hela sitt liv varit överviktig och under graviditeten blev det bara värre. Nu plågas Anna-Carin av svåra foglossningar. En ultraljudsundersökning visar dessutom att barnet troligen ligger fel. Men det är svårt att se, eftersom Anna-Carin har för mycket fett på magen. Anna-Carin och hennes sambo är oroliga för att barnet är sjukt och för att hon ska tvingas till kejsarsnitt.Annah är också överviktig. Hennes högsta önskan är att få barn. Men fetman står i vägen. I två år har hon och hennes sambo försökt få barn utan resultat.Jacqueline förlorade sitt barn när graviditeten var långt framskriden och tvingades föda fram ett dött foster. Missfallet kan ha berott på hennes kraftiga övervikt. Barnet hade en grav missbildning på hjärnan och ryggmärgsbrock. Efter en svår sorgetid försöker hon bli gravid igen, men det är svårt. På rekommendationer från en barnmorska bantade hon ner sig och blev så småningom gravid. Men nu har det återigen tillstött komplikationer.1992 var sex procent av alla gravida kvinnor i Sverige feta. Idag har andelen mer än fördubblats. Nu varnar forskare för att Sverige ska följa USA i spåren, där 35 procent av alla gravida är feta.Att vara fet och gravid är riskabelt. Risken ökar för missbildningar som ryggmärgsbråck, hjärtfel och gomspalt samt för komplikationer vid graviditeten som till exempel havandeskapsförgiftning. Akut kejsarsnitt är inte heller ovanligt, vilket kan vara farligt för en fet människa. Slutligen riskerar bebisen att drabbas av syrebrist vid förlossningen om mamman är kraftigt överviktig.Avsnitt 5 av 6.

 • Avsnitt 6

  3 apr 2007

  Diabetes på dagis. Åderförkalkad i första klass. Hjärtinfarkt på 30-årsdagen. Så kan patientjournalen se ut för en människa som varit fet sedan barnsben. I kvällens avsnitt av Vi äter oss till döds handlar det om de feta barnen som är en tickande hälsobomb.Vart fjärde barn mellan noll och tio år är överviktigt. Det är mer än dubbelt så många som för 14 år sedan. De tjocka barnen kan bli morgondagens mardröm. Barnfetma är ett av vår tids största hälsohot och vi har bara sett början på problemen.Claude Marcus, professor i barnmedicin, är inte överraskad över de svenska barnens snabba viktökning. Han anser att det beror på en snabb förändring i barnens livsstil under de senaste två decennierna. Den viktigaste orsaken är kanske ändrade matvanor - husmanskost byts mot halvfabrikat och snabbmat samt mindre fysisk aktivitet och mer dataspel och TV-tittande.Trots att fetma är en sjukdom har feta barn svårt att få vård. Anna-Maryam är ett av de barn som lider av fetma. Hon har sökt hjälp, men inte fått någon. Anna-Maryams mamma var också överviktig, innan hon genomgick en gastric bypass. Hon vet vilket helvete som väntar dottern. Hon är orolig för att Anna-Maryam också måste genomgå den plågsamma magsäcksoperationen. Vi följer Anna-Maryams desperata jakt för att bli av med fetman.Desiree kände oro för sin dotters övervikt och tyckte inte att hon fick någon hjälp i vården. Därför anmälde hon sin dotter till sommarläger för överviktiga barn. Nu får vi följa med dottern på hennes första vinterläger – Camp Nelson. Det är inget bantningsläger. Tanken är att de överviktiga barnen ska känna gemenskap med andra barn i samma situation och att bygga upp deras självförtroende.Avsnitt 6 av 6.